Main Menu

Allt om Berlin

 

 

I. Stadens geografiska läge, klimat, och struktur. Berlin ligger i nordöstra Tyskland med ca. 2 timmars bilfärd till Östersjön och 1 timme till Polen. Klimatet är något mildare än i södra Sverige.

 

Befolkning

Berlin har 3,4 miljoner innevånare (2012), varav 13,9 % har utländskt medborgarskap.

 

Trafik

Väl utbyggt nät av motor- och landsvägar. Det är ofta långa köer på motorvägarna vid storhelger och skollov. Det gäller fri hastighet på delar av “Autobahn” vilket kräver full koncentration som förare. Berlinarna är diciplinerade bilförare som håller mycket hårt på högerregeln.

 

Kommunikationer

Mycket bra både natt- och dagtid. Täta avgångar på tunnelbana, bussar, spårvägar, pendeltåg och fjärrtåg. Relativt billigt i jämförelse med andra europeiska storstäder. Att åka taxi är också förhållandevis billigt.

 

II. Arbetsförhållanden

Liknande den i Sverige, förutom mer utpräglad byråkarti och hierarki. Veckoarbetstid: 38-41 timmar, det är vanligt att kvinnor arbetar deltid då barnomsorgen inte är så välutbyggd som i Sverige. Här gäller sambeskattning mellan makar vilket skapar utrymme för 400 euros arbete, vilket innebär halvtidsarbete utan att behöva betala någon inkomstskatt.

 

Ekonomi, sysselsättning

Återföreningen mellan öst och väst har varit en stor påfrestning för Tyskland som helhet men även för Berlin. Dessutom har det varit lågkonjuktur under längre tid men det börjar sakta att ljusna. Arbetslösheten fortfarande hög framför allt i gamla öst.

 

Största arbetsgivarna

Land Berlin dvs. statligt/kommunalt arbete inom offentlig sektor.Arbete inom kultur, konst och turism dominerar i Berlin. Berlin har få industrier men efter återföreningen har byggindustrin varit en stor arbetsgivare.

 

Internationellt inflytande

Tyskland är ett av de största länderna inom EU. Berlin är Tysklands huvudstad med säte för landets administration. Multikulturell befolkning.

 

III. Turism

Ett av Europas populäraste resmål för weekendresor. Efter återföreningen är det många som lockas av denna metropol som har genomgått en otrolig förändring sedan murens fall. Arkitekternas paradis! Gamla östra Berlin med sitt alternativa kultur- och konstutbud lockar många besökare. Mer info under www.berlin.de

Berlin har världsberömda muséer och ovärderliga antika samlingar. Museumsön mitt i staden, med Pergamonmuséet i spetsen av fem muséer, har blivit helt återställd 2010 efter andra världskriget och delningen i öst och väst. De omfattande etnografiska samlingarna befinner sig utanför centrum i stadsdelen Dahlem. – Allt i allo har Berlin ständigt ungefär 330 fasta och och tillfälliga utställningar.

 

Teater, Opera, Biografer

Berlin har 3 operahus och ett enomt teaterutbud. Teatrarna har övervägande uppsättningar på tyska språket. Många biografer finns, men få visar filmer på orginalspråk, de flesta är dubbade till tyska.

 

IV. Sociala förhållanden

Bättre och sämre (slum?) delar av staden?

Någon slum finns inte. En del stadsdelar är mindre populära på grund av segregation och sämre socialt skikt. Berlin räknas som Turkiets tredje största stad efter Ankara och Istanbul, då det bor över 200 000 personer med turkisk härkomst här.

 

Hot?

I de allra flesta stadsdelar är det lugnt och fridfullt. Ungdomsgäng kan ibland göra vissa stadsdelar framför allt kvälls- och nattetid lite osäkra.

 

Fattiga och rika?

De sociala klyftorna lite större än i Sverige.

 

Utlänningars ställning?

Svenskar väl ansedda, hos stora invandrargrupper samma förhållande som i Sverige.

 

Kriminalitet? Stölder, inbrott, rån, överfall?

Inget oroväckande. Låg brottslighet i förhållande till Berlins storlek. Många synliga poliser bidrar till trygghet och säkerhet, stävjar även småbrottslighet.

 

Vapeninnehav? Bär man vapen, knivar?

Samma skarpa regler mot vapeninnehav som i Sverige. En del ungdomsgäng kan vara beväpnade med knivar.

 

Hygien, vatten och miljöföroreningar:

Utmärkt hygien på matvaror m.m. Offentliga toaletter är välskötta då de oftast är bemannade. Kranvattnet är drickbart även om de flesta köper mineralvatten på flaska. Normala föroreningar för att vara en stor europeisk stad.

 

Trafiksäkerhet, ´drinking and driving´, droger:

Trafiksäkerheten bra med disciplinerade bilister. Höga hastigheter på motorvägarna kräver hög koncentration. Många poliskontroller på vägarna. Onyktra förare förekommer (0,5 promille tillåtet) däremot blir en onykter förare alltid ansvarig vid bilolycka och försäkringen gäller inte.

 

Barnens ställning och säkerhet?

Barnen har bra ställning att jämföra med den i Sverige, det finns inga organisationer motsvarande till BRIS (barnens rätt i samhället) eller BO (barnombudsmannen) i Tyskland.

 

Kan barnen röra sig fritt ute?

Ja, de har stor frihet och det är tryggt för dem att resa ensamma på t.ex. buss och tunnelbana.

 

V. Bostad

Lämpliga bostadsområden:

De flesta områden är bra, det beror mer på hur man vill bo – centralt eller närmare naturen -lägenhet eller villa/radhus. För att inte få ett öde centrum finns 20% regeln att alla nybyggnationer av t.ex. hotell, affärer och kontor måste innehålla minst 20% lägenheter.

 

Vad ska man tänka på när man väljer bostad?

Närheten till kommunikationer:

Ett utmärkt nät av buss, tunnelbana etc. Berlin har lugna, fina områden även i inre delar av staden. Stora ytor är grönområden, dessutom är Berlin vattenrikt.

Det finns många hyreslägenheter till utbud och man har stora rättigheter som hyresgäst. Lägenheterna har kök,men oftast endast med vask och spis i hyrespriset. Här är det vanligt att man äger sitt kök och maskinell utrustning såsom kylskåp och diskmaskin och tar detta med sig vid flytt.

 

Vilket är avgörande, närhet till jobb eller skola?

Individuellt val.

 

Lugnt läge, säkerhetsfaktorer?

Inga speciella aspekter.

 

Översvämningsrisker?

Nej, inte i Berlin.

 

Prisuppgifter

Villa med 3+4 sovrum, trädgård, i bra område med pool.

Inte så vanligt med pool. Cirka 12-20 euro/kvm2 (2010) beroende på område

Som ovan, utan pool.

Cirka 10-12 euro/kvm2 (2010) beroende på område.

Villa, radhus 2 sovrum, modern

Cirka 9 euro/kvm2 (2010) beroende på område.

Trerumslägenhet, modern, centralt

Från 900 euro kallhyra (+33% extra varmt).

Lägenhetshotell:

Finns väldigt få, en del företag har tillfälliga lägenheter till nyinflyttade anställda.

 

Måste man bo i skyddat område med vakter?

Nej, det finns knappt att tillgå.

 

Behövs vakter och hemhjälp?

Vakter behövs inte men många familjer har städhjälp. Au-pair är vanligt hos barnfamiljer. Hushållsnära tjänster billigare än i Sverige, så det är vanligt med fönsterputshjälp och trädgårdstjänster.

 

Vad betalar man för hemhjälp per månad?

Hemhjälp mycket svårt att få tag på. Städhjälp ca. 10 euro/timme. Au-pairarbete följer speciellt regelverk vad gäller kost, logi och antalet arbetstimmar.

 

Elektricitet, spänning (volt), kontakter, apparater, TV, videosystem (PAL)

Alla elektriska apparater som fungerar i Sverige fungerar även här då det är samma typ av eluttag och spänning. Takkontakter/kopplingar annorlunda än i Sverige men är lätt att själv ordna. Svenska telefoner fungerar inte, andra telefonjack här.

 

Telefonsystem, mobilt GSM?

Bra utvecklat både fast och mobil telefoni samt internet. Stor priskonkurrens så det är idé att kontrollera olika leverantörer. Det tar några veckor att bli ansluten som nyinflyttad.

 

Annat?

Öppettider livsmedelsbutiker: kl.8-20, övriga affärer vanligen kl.10-18 (avvikelser kan förekomma). Stora köpcentra och gallerior är ofta öppet lite längre på kvällarna. OBS! Det är söndagsstängt på övervägande alla. Affärer som ligger på centralstationer och flygplatser har alla söndagsöppet. Få butiker har serviceöppet sent på kvällar och nätter förutom bensinstationer som erbjuder ett begränsat utbud av livsmedel.

 

VI. Affärer och Shopping.

Vad bör man ta med i flyttlasset?

Allt finns att få tag på i Berlin.

 

Finns allt att köpa av det som vi vill ha?

Ja, det finns gott om svenska produkter både vad gäller livsmedel t.ex WASA knäckebröd och möbler (IKEA).

 

Ska man pruta?

Ja, på antik- och loppmarkander är det vanligt att pruta. I affärer praktiseras överhuvudtaget ingen prutning, även om det enligt lag är tillåtet.

 

Finns det butiker med skandinavisk mat?

Ja, www.schweden-special.de och www.schweden-markt.de har butiker i Berlin (2010). Aktuell information brukar ges ut av svenska kyrkan i Berlin www.svenskakyrkan.se/berlin

 

Tips på butiker:

Det finns många delikatessaffärer, specialbutiker såsom slaktare, grönsaksbutiker, bagerier, drogerior för hygienartiklar m.m., men de får konkurrens av fler och fler stora mataffärer och köpcentrum.

 

Finns IKEA?

Ja, det finns 3 IKEA varuhus fördelade på olika stadsdelar av Berlin, de har även en liten livsmedelshörna för svenska produkter att köpa med hem.

Kan man köpa kläder i alla storlekar? Barnkläder och skor?

Ja, stort utbud av affärer för större storlekar både när det gäller kläder och skor. Många stora internationella klädkedjor (inkl. H&M) finns representerade i Berlin, varav de flesta även har barnkläder. Tyskland har en stor skoindustri och det finns skor för alla smaker.

 

Kan man sy upp kläder?

Ja det finns gott om skrädderier, fr.a för ändringsarbeten.

 

Följer man med modetrender?

Ja, men inte så slaviskt som i t.ex. Frankrike och Sverige. Här finns många kontraster – allt är tillåtet.

 

Vad är billigt och bra?

Livsmedel är i allmänhet billigare än i Sverige. Hög kvalitet på livsmedel framför allt charkuterivaror. Det finns många hälsokostaffärer (Reformhaus) men vanliga affärer erbjuder också många biologiskt odlade-produkter och vegetariska alternativ.

 

Vad ska man passa sig för?

Inget speciellt.

 

Vad kan man köpa lokalt? Landets specialiteter? Kvalitet? Fynd?

Belin-currywurst (skuren korv i special tomatsås), Berliner Kindl och Berliner Weiße (sommaröl som finns i rött eller grönt och serveras i stora vida ölglas), vit sparris; en delikatess som odlas runt Berlin.

Tyskt öl, vin, bilar, charkuterivaror, teknik (siemens), skor, friluftskläder och utrustning m.m. Hög kvalitet på varor, det finns många marknader som erbjuder lokalt odlade och tillverkade produkter. Fynd kan man göra på antik- och loppmarknaderna samt i många second-hand butiker.

 

Kan man köpa möbler, husgeråd, och annat till sitt hem lokalt?

Ja, allt finns att få tag på till bra kvalitet.

 

Kostnadsjämförelser:

Generellt håller Berlin – liksom de nya förbundsländerna – något lägre matpriser än övriga Tyskland. Det är billigare att äta på restaurang än i Sverige, alkoholpriserna betydligt lägre. Åldersgräns för köp 16 år för öl och vin, 18 år för sprit. Servicearbeten såsom ändringskrädderi, kemtvätt, hårvård, hudvård, klippning etc. är mycket billigare än i Sverige. Många olika biljettpriser på lokaltrafiken, beroende på vilken sträcka man reser. Taxi relativt billigt, kan även åka “Kurzstrecke” om man tar en taxi ( i dess färdriktning) på gatan och åker max 3 km.

 

VII. Fritidsliv.

Sport, golf och liknande aktiviteter:

Allt finns att tillgå.

 

Medlemskap i golfklubb?

Mycket dyrt att vara medlem i golfklubbar runt Berlin men man kan spela green-fee för mellan 50-75 euro.

 

Bör man bli medlem i en klubb? Kostnad?

Föreningslivet är mycket utpräglat och aktivt, det ger en bra social anknytning i landet. Det finns föreningar för de flesta intresseinriktningar med skiftande kostnader. Ofta ges gratis föreläsningar inom olika områden, dessa annonseras i lokalpressen.

 

Vad sysslar barnen med?

Stort utbud av organiserade fritidsaktiviteter, precis som i Sverige.

Utflyktsmål för weekends och semestrar?

Det finns mycket att göra i och runt om Berlin, utställningar, konserter m.m. Vacker natur, många sjöar och nära till havet (2 timmar till Östersjökusten). Fina utflyktsmål i hela Tyskland och i Europa. Nära till mycket!

 

VIII. Uteliv.

Tips om mysiga och prisvärda restauranger.

I Berlin finns det restauranger för alla smakinriktningar och i stort sett i varje gathörn. Att äta ute är relativt billigt.

 

Finns det skandinaviska restauranger?

Det finns en norsk, “Munchs hus” i stadsdelen Schöneberg och d en driver även lunchrestaurang på Nordiska ambassaden.

 

Finns det nattklubbar och disko för alla åldrar?

Ja! Hur många som helst, Berlinarna gillar att umgås på klubbar.

 

Finns det speciella ungdomsetablissemang?

Ja, fr.a i de östra delarna av Berlin som är känd för sin “alternativa flair”.

 

Åldersgränser?

Klubb. 18 år eller äldre beroende på klubb. Vissa tillåter 16 åringar fram till kl.24. Pub “Kneipe” 16 år ibland 18 år.

Alla klubbar, pubar är numer rökfria.

Det finns många “pärlor” i Berlin om det så gäller utflyktsmål eller hotell.

 

IX. Umgänge med lokalbefolkning.

Hur umgås man? Tips om tidpunkter för middagar, formella eller informella? Sittande eller buffet-middagar? Cocktailparties?

Man umgås mer på restaurang än i Sverige. Vanligt är också att man bara träffas och dricker något tillsammans på en “Kneipe” eller en “Biergarten”, vilket är ett enkelt och avkopplat sätt att umgås. Det är viktigt att fira födelsedagar, oavsett hur många år man fyller. Samma etikett som i Sverige råder vid middagar, men i Tyskland tittar man inte varandra i ögonen efter det man skålat, såsom brukligt är i Sverige. Vid stora bjudningar är det vanligt med buffé eller finger-food; relativt informella och avspända tillställningar.

 

Klädsel, dress code? Skor?

Att jämföra med Sverige, fast inte fullt så modeinriktat. Det finns många olika klädstilar här. Skor är oftare mer välvårdade, ofta stor blandning av skor från fotriktiga “Birkenstock” till riktigt högklackat.

 

Punktlighet?

Punktlighet är A och O!

Alkoholförtäring? Promille? Droger?

Alkoholkonsumtionen är relativt hög men utspridd på flera dagar i veckan. Inte så vanligt med hög konsumtion vid ett tillfälle. Mestsdels driker man öl eller vin. Promillegräns för bilkörning 0,5. Droger förekommer i vissa kretsar som i alla storstäder.

 

Viss mat man ej bör bjuda på?

Surströmming, svensk öl och svensk korv (om den inte är gjord på viltkött). Tysk korv innehåller mycket högre kötthalt än den svenska.

 

Speciella seder och bruk?

Det är väldigt viktigt att säja “Ni” innan man känner varandra väl, det börjar luckras upp hos yngre men det anses fortfarande som mycket oartigt att dua någon. Överlag är man mycket mer artig mot varandra i Tyskland.

 

Tabun?

Söndag eftermiddag är det vilotid “Ruhezeit” som bör följas, då ska det vara tyst på balkonger och gårdar för att inte förstöra grannsämjan.

 

X. Allmänna kommunikationer och transportmedel.

Mycket tät trafik med många olika körbanor, på- och avfarter. Bilarna håller inte så långa avstånd. Man måste vara snabb när det slår om till grön signal vid trafikljus; annars tutas det.

 

Tar man taxi, kör egen bil eller åker kollektivtrafik? Säkerhet?

Att åka med kollektivtrafiken är smidigt, billigt och går fort. Det är lätt att ta sig fram med egen bil och att få parkeringsplats. Stor tillgång på taxibilar som är ett ganska billigt och bekvämt sätt att ta sig fram.

 

Bör man ta med egen bil?

Inga problem att ta med sig sin egen bil, men den måste omregistreras med Berlinskyltar.

Vilka bilmärken har bra service?

Det finns service för alla bilmärken.

 

XI. Skolor.

Rekommenderas allmänna, kommunala eller statliga skolor?

De flesta skolor är kommunala men andelen privatskolor ökar ständigt.

 

Kvalitet? Kurser och kursplaner?

Tillgång till internationella skolor med IB utbildning?

Finns ett flertal t.ex. Berlin Brandenburg International School (BBIS), Berlin International School (BIS) och Amalienhof.

Svenskundervisning integrerad? Nej.

 

Svenska skolan Berlin finns upp t.o.m. årskurs 6. För årskurser 7-9 och på gymnasienivå finns internetundervisning som utgår från Sverige. Dessutom finns kompletterande undervisning i svenska språket att tillgå via Svenska skolan. Info: www.svenskaskolan-berlin.de

 

På universitetsnivå finns Skandinaviska Instutitionen på Humboldt Universität.

 

Privata skolor?

Det finns många privatskolor med olika inriktningar. Antalet ökar år från år. Information om Berlins skolsystem och skolor finns på: www.berlin.de/sen/bwf/index.html

 

Kostnader per termin per elev?

Kommunala skolor avgiftsfria, när det gäller privata skolor är det olika beroende på skola

 

Disciplin? Bestaffningar? Aga?

Disciplinen är bättre än i Sverige, bestraffning i form av t.ex extra läxor förekommer . Aga är förbjudet precis som i Sverige.

Betyg?

Allt betygsätts både muntliga och skriftliga arbeten, idrott och bild samt teoretiska ämnen. Betygskala 1 till 6,varav 1 är bäst till skillnad mot IB:s betygskala som går från 1-7 där 7 är bäst.

Walldorf- och Montessoriskolor annan betygssättning.

Svenska skolan enligt svensk skolförordning.

 

Föräldrainflytande?

Inte så vanligt i de kommunala skolorna, eventuellt mer förekommande i privata skolor.

 

XII. Dagligt liv.

 

Speciella vanor, seder.

Vanligt att man hälsar när man kliver in i en hiss eller i ett väntrum. När man går ur hissen säjer man hejdå och önskar en fortsatt trevlig dag/kväll. Överhuvudtaget är man mycket trevligare mot varandra när man möts t.ex i parker, trappuppgångar eller i affärer. Närmare vänner kindpussas, på arbetsplatser och i övrigt tar man i hand.

 

Förbud och tabun?

Inte annorlunda än i Sverige.

 

Klädsel?

Allmänt mindre modeinriktat än i Sverige. Annars stort uppbud på modedesignare för alla prisklasser.

 

Syn på sex och nakenhet?

Synen på sex är ungefär som i Sverige hos de flesta men både prostutition och sexköp är tillåtet. Sexbutiker finns det överallt. Nakenhet är mer naturlig och det finns många nakenbad. Bastu är ofta är gemensam för män och kvinnor.

 

Samboförhållanden?

Är vanligt, men har inte ännu riktigt samma rättsliga status som i Sverige.

 

Ungdomars villkor, fritt eller restriktivt liv?

Ungdomar har ett fritt liv i Tyskland men uppfostran är något strängare än i Sverige. De uppfostras till att visa mer respekt mot lärare och andra vuxna. Den yngre ska alltid vara den som först hälsar om man möts t.ex i trappuppgången.

 

Utegångsförbud?

Nej.

Föräldrainflytande?

Något strängare uppfostran, men f.ö som i Sverige.

 

Speciella lokala helger?

I februari firas karneval

3 oktober – nya nationaldagen – återföreningen mellan öst och väst.

31 oktober – Reformationsdagen i Brandenburg (arbetsdag i Berlin).

 

XIII. Hälsovård.

Vilka sjukhus rekommenderas?

Universitetsjukhuset Charité har många specialister och är välkänt. Många sjukhus i Berlin har specialiserat sig inom olika områden t.ex viss operationsteknink eller på vissa sjukdomstillstånd. Det finns många välrenommerade sjukhus.

 

Läkare? Specialister? tandläkare?

Läkartätheten extremt hög, man kan lätt beställa tid hos en specialist.

Det finns flera svensktalande läkare i Berlin, information kan fås via Svenska Kyrkan Berlin www.svenskakyrkan.se/berlin

 

Hur är standarden?

Inga långa väntetider, de flesta läkare har flera timmars öppen mottagning varje dag. Tysk sjukvård håller hög standard och alla får vård.

 

Hygien?

Mycket bra.

 

Kostnader, försäkringar, betalningar?

Alla personer, som ligger under en viss inkomstgräns måste ha en sjukförsäkring, det finns cirka 180 privata och allmänna försäkringar att välja mellan. Olika regler gäller beroende på anställning och olika arbetsgivare, också vad försäkringen täcker.

 

Mediciner och apotek?

En del av medicin och hjälpmedelskostnad får patienten själv betala. Apoteken har bra service och finns i varje gathörn.

 

XIV. Svenskt på plats.

 

Vilka svenska företag finns i närheten?

Det finns många stora företag såsom Vattenfall, IKEA och H&M. Flera svenska klädmärken finns representerade t.ex Acne, Filippa K. m.fl. Även svensk design är populärt i Berlin. Mer info: Exportrådet:

www.swedishtrade.se/tyskland

och Svenska Handelskammaren: www.schwedenkammer.de

 

Svensk ambassad? Konsulat?

Svenska ambassaden. Svenska konsulatet (för passförlängning), båda på Rauchstrasse 1, 10787 Berlin.

Tel. +49 (0)30 50 50 60. www.swedenabroad.com

 

Svenska organisationer?

V.g se Svenska Ambassadens och Svenska Kyrkan i Berlins hemsidor.

 

Sjukhus, kyrka och präst, skola?

Inget svenskt sjukhus finns. Svenska Victoriaförsamlingen – Svenska Kyrkan Berlin – sedan mer än 100 år, har egen församlingspräst. www.svenskakyrkan.se/berlin

Svensk skola: www.svenskaskolan-berlin.de

 

Antal svenskar?

Cirka 2500, men det bor betydligt fler svenskar i Berlin. Studenter och tillfälligt boende är inte folkbokförda här.

 

Kontaktnät mer än SWEA?

Berlin International Womens Club (BIWC), en förening för engelsktalande kvinnor från hela världen: www.biwc.de

 

XV. Visum och tillstånd för tillfälligt eller längre boende.

 

Enligt EU-bestämmelser behövs varken visum eller tillstånd för uppehälle för personer med svenskt pass. Ej heller behövs något arbetstillstånd.

 

NYTTIGT ATT VETA

Det finns många flygbolag som erbjuder flyg mellan och Berlin och Sverige. SAS, Air-Berlin, Germanwings och Ryan-air. Många flygbolag erbjuder även bra hotellboende till bra pris.

 

Vad som är på gång i Berlin finner du på www.berlin.de